STOLENE SLAP BARE OP…..

Bente Ibenfeldt og Henning Buch, Canal6000
Flagnedhaling
Forfatter Sven Petersen
Koncert på museets balkon
Koncert

Hele 104 gæster deltog i museets markering af  Våbenstilstanden den 11.11.1918 og flere gæster måtte stå op under arrangementet, som startede på museet kl. 15. Allerede inden kl. 14 myldrede gæsterne ind. Dels for at sikre sig en siddeplads. Dels for at sikre sig en af de eftertragtede 100-årsjubilæums pins med den symbolske valmue. I dagens program indgik også sang, akkompagneret af Bente Ibenfeldt og fortælling af Leif Gr. Thomsen om, hvorfor kornvalmuen, Remembrance Poppy, dengang blev et så populært symbol på freden. Et symbol, som store dele af verden siden har delt og taget til sig.

Forfatter Sven Petersen, Kalundborg, fortalte om et familiemedlems,┬á Theodor Hansen Hartung┬┤s, deltagelse i 1. verdenskrig. Det er der blevet en gribende bog ud af med titlen – ÔÇØEn s├©nderjydes liv p├Ñ godt og ondtÔÇØ. ┬áDer var naturligvis mulighed for bogk├©b med forfatterens personlige hilsen. En af skildringerne fort├ªller om Theodor Hansen Hartungs oplevelse, da krigen sluttede. P├Ñ V├Ñbenstilstandsdagen led han af en frygtelig tandpine og bad sin overordnede om at f├Ñ tilladelse til at g├Ñ til l├ªgen for at f├Ñ tanden trukket ud. Han fik f├©lgende besked og samtidig ordre om ikke at r├©be noget for andre: “De har min tilladelse”, sagde majoren, “men s├©rg for at f├Ñ den ud, mens der er krig, for kl. 11 er det slut!!” ┬áTavshedsl├©ftet holdt han dog ikke. L├ªgen var f├ªrdig med stuegang, havde fri┬á og ville ikke tr├ªkke tanden ud. Men da han h├©rte at freden startede kl. 11, blev han alligevel s├Ñ begejstret, at han serverede en halv liter god, gammel cognac for Hartung, inden han s├Ñ endelig trak hans tand ud! Uden bed├©velse.
Den meget sp├ªndende og velskrevne bog kan k├©bes p├Ñ Genforenings- og Gr├ªnsemuseet.

Dern├ªst oplevede g├ªsterne den danske kirkeg├Ñrd i Braine i en TVSyd udsendelse fra 90-├Ñret, som museet har f├Ñet af kanalen til brug p├Ñ museet – og endelig, som en smuk afslutning p├Ñ dagen, nedhaling af museets flag til s├ªkkepibetonerne “Amazing Grace” , hvorefter resten af gruppen fra Green Forest Pipe Band gav en indend├©rs koncert fra museets biblioteksbalkon til stor begejstring for g├ªster.
En virkelig flot og værdig eftermiddag.
Fotos: J├©rgen Ibenfeldt