I respekt for de faldne soldater i 1. Verdenskrig, men i særdeleshed for de sønderjyske/nordslesvigske drenge og mænd, som faldt i verdenskrigen blev Genforenings- og Grænsemuseets flag igen i år sat på halv stang kl. 08:00 og hejst til tops kl. 11:00. En tradition, indført for mange år siden, efter idé af tidligere bestyrelsesmedlem Leif Gr. Thomsen, Anslet. Markeringen af den historiske dag blev fulgt op af et foredrag af Oberst Bjarne Højgaard Jensen.
Allerede kl. 14:00 mødte de første tilhørere op for at få en god plads til eftermiddagens blændende foredrag ”Fra konstabelelev til slotsforvalter”, som en meget veloplagt Bjarne Højgaard Jensen fredag eftermiddag kl. 15:00 holdt i Genforenings- og Grænsemuseets fyldte auditorium for 68 interesserede tilhørere. Foredraget blev fulgt op af mange billeder på museets storskærm. De mange billeder illustrerede og komplementerede på fineste vis de mange oplevelser, som tilhørerne fik kendskab til undervejs.
Bjarne Højgaard Jensen, som er vokset op i Christiansfeld og har boet i byen med sin familie indtil 2018, berettede om sin opvækst og om sin fantastiske militære løbebane, som har bragt ham viden om i verden: Tyskland, Bosnien, Kroatien, USA, Afghanistan, Letland, Polen. I de 43 år, Bjarne har gjort tjeneste i forsvaret, har han opholdt sig i udlandet i ca. 13 år, men ind imellem også med tid til lokalpolitik som venstres viceborgmester i Christiansfeld og byrådets repræsentant i Genforenings- og Grænsemuseets bestyrelse.
Bjarne Højgaard Jensen omtalte specielt sit ophold i Helmand-provinsen i Afghanistan på hold 6 som sit livs mest oplevelsesrige periode, fordi han var med til at gøre en forskel for lokalbefolkningen bl.a. med opbygning af vandforsyning, undervisning og andre tiltag for piger og kvinder, udbygning af infrastruktur og dialog med Taleban.
Utallige er de opgaver, som han er blevet sat til at løse i årenes løb.
Bjarne fortalte om, hvordan han gang på gang var blevet bedt om at ringe hjem og havde fået forelagt forsvarets planer med ham – planer, som han lige skulle have ”go” til fra hjemmefronten, inden han kunne sige ja. Det skortede imidlertid aldrig på opbakning fra hustruens, Dorthes, side, og i to perioder var hun ledsagende hustru i hans udstationeringer i Letland og Polen.
Bjarne sluttede sin karriere i forsvaret som oberst og som regimentschef i Holstebro.
Da han blev pensioneret som 60-årig, fik han en invitation til at orientere dronningen om forsvarsforliget. Hvad han ikke vidste var, at der også var en anden dagsorden, nemlig at opfordre ham til at søge stillingen som slotsforvalter på Fredensborg Slot, en stilling, som netop skulle slås op. Bjarne fik og tiltrådte stillingen i 2018 og fortalte om et spændende og meget varieret job med mange ansvarsområder. Både før og nu har han truffet rigtig mange spændende personer under udførelsen af sit job.
Tilhørerne fik et meget levende og spændende indblik i Bjarnes utrolige liv og levned fra barnsben til nu. TAK for en fantastisk eftermiddag på Genforenings- og Grænsemuseet.