NYHEDER I 2020

To bogudgivelser på museet den 14. marts

GENFORENINGS– OG GRÆNSEMUSEET fester den 14. marts 2020.


Museets jubilæumsskrift 
“GENFORENINGS- OG GRÆNSEMUSEET i ORD. KLIP & BILLEDER fra april 1993 til juli 2020″ udgives og præsenteres for museets gæster.

Jubilæumsskriftet fortæller den eventyrlige historie om museets start og udvikling frem til i dag og er tænkt som et bidrag til museets snarlige 25- års jubilæum den 10. juli 2020.

Samtidig udgiver museet publikationen “DE “SKÆVE” HISTORIER OM 1920-GRÆNSEN” med et efterfølgende foredrag af publikationens forfatter, Hans Peter N. Nissen, Lyngby.

Publikationen fokuserer på ”1920-grænsen” – 69 km lang – med den spændende historie og de mærkelige grænsedragninger, som skete fra Skomagerhus i øst til Siltoft ved Højer i vest. Denne grænsedragning var en følge af afstemningerne i foråret 1920, som også førte til Genforeningen. Arrangementet varer fra kl. 14.00 til kl. 15.30.

Der er naturligvis fri entré. Alle museets venner er velkomne.

Genforenings- og Grænsemuseets 25 års fødselsdag – og 100-året for Genforeningen – fejres MED AFSTAND 10. juli 2020

Selvom Genforenings- og Grænsemuseet, som så mange andre aktører, i år har måttet aflyse flere spændende museumsarrangementer på grund af corona-krisen, så er museumsbestyrelsen fast besluttet på, at museets 25-års fødselsdag SKAL fejres.

Planerne om et nyt Genforeningsmuseum startede faktisk allerede for 27 år siden i 1993, men museets jubeldag vil være den 10. juli i år, hvor det kl. 12.00 er 25 år siden at Dronning Margrethe II, Dronning Ingrid, Kronprins Frederik Prins Joachim og Greve Ingolf sammen mange tusinde mennesker fejrede indvielsen af det lille museum, som siden har formidlet den store danmarkshistorie.

Fødselsdagen starter med blomsternedlæggelse kl. 9.20 ved den store Kongesten syd for museet. Kirsten Abild fra museumsbestyrelsen holder museets tale, hvorefter der lægges blomster. Først ved næstformand i bestyrelsen Christian Rasmussen, så ved borgmester Jørn Pedersen, Kolding Kommune og endelig ved chefen for Slesvigske Fodregiment på Haderslev Kaserne, oberst Lars Mouritsen.
Efterfølgende samles de trofaste museumsværter, museumsvenner og andre inviterede til hyggelig brunch på Den gamle Grænsekro.

Museet slår dørene op til gratis besøg  fra kl. 11 til kl. 17 med flere spændende aktiviteter.
Dagen byder bl.a. på gratis hestevognsture i det historiske område. Hver halve time vises museets nye præsentationsvideo i den nyeste udstillingssal.

Klokken  13 inviteres til 3 bogudgivelser på Den gamle Grænsekro overfor museet. De tre udgivelser præsenteres af deres forfattere. Tyve minutter til hver udgivelse. Det drejer sig om museets jubilæumsskrift, “Genforenings- og Grænsemuseet i ORD, KLIP & BILLEDER fra april 1993 til juli 2020″, “1920-Grænsen, de SKÆVE historier” og “Fra grænsen ved Høkkelbjerg, Frederikshøj og Taps – 1895 til 1920” med enestående fotos fra bl.a. kroen og toldområdet. Desuden præsenterer Steffen Riis sit dobbeltbind om Genforeningen med 600 sider og 800  illustrationer udgivet på museet den 10.2. i år.

Museets gæster er velkomne til, gratis, at deltage i præsentationen af publikationerne, som alle efter præsentationen kan købes med eller uden forfattersignatur.
Museum Sønderjyllands Genforeningsbus  deltager også i museets festdag. Bussen vil være parkeret på museets P-Plads fra kl. 11 – nogenlunde samtidig med at kromanden fra Den gamle Grænsekro  rykker udendørs med servering.

Inde på museet vil der naturligvis også være en overraskelse til museets gæster.
Genforenings- og Grænsemuseet håber, at rigtig mange vil hejse flaget den 10. juli 2020 for at markere 100-året for Genforeningen især og naturligvis også for museets 25 års fødselsdag.

Genforeningen fejret på Genforenings- og Grænsemuseet

Næsten 500 gæster fejrede 100-året for Christian X’s ridt over den slettede grænse på Genforenings- og Grænsemuseet.

Den historiske dag var samtidig museets 25-års fødselsdag, og det blev fejret med fri entre på museet. Efter et besøg i museets sale kunne gæsterne nyde en guidet hestevognstur i området langs den gamle grænse. På parkeringspladsen foran museet gav Museum Sønderjyllands genforeningsbus mulighed for at høre mere om Genforeningen og at quizze på viden om Sønderjylland.

På Genforenings- og Grænsemuseet var dagen startet med besøg af transportminister Benny Engelbrecht, Koldings borgmester Jørn Pedersen, formand for kulturudvalget i Kolding Kommune Jesper Elkjær og EU-parlamentarikeren Asger Christensen.

Ved Kongestenen, der er rejst hvor sønderjyderne modtog Christian X i 1920, holdt bestyrelsesmedlem i Genforenings- og Grænsemuseet Kirsten Abild tale, og der blev lagt blomster til minde om den historiske dag.
På Den gamle Grænsekro holdt forfatterne til fire nye bøger korte oplæg. Formand for Genforenings- og Grænsemuseet Kaj G. Nielsen fortalte om museets jubilæumsskrift, Steffen Riis præsenterede sit to-bindsværk om Genforeningen, mens Hans Peter Nissen underholdt med historier om tilblivelsen af den nuværende grænse. Jens Bruhn viste nogle af de billeder, han har samlet, fra en grænsegendarms liv i området omkring Frederikshøj i starten af 1900-tallet.

Gik du glip af fejringen af Genforeningen den 10. juli, så kan du stadig besøge Genforening- og Grænsemuseet, som holder åbent dagligt fra klokken 10 til 17 undtagen mandag frem til den 31. august.
Det er en mulighed rigtig mange har benyttet sig af, nemlig i alt 788 gæster de første 5 almindelige åbningsdage efter 10. juli 2020.

Nu venter så den næste herlige oplevelse bestyrelsen, for i uge 30 besøger kulturminister Joy Mogensen nemlig museet på et privat besøg.

Næstformand Christian Rasmussen lægger blomster
Ingrid Jensen får blomster
Blomster til Lene Klint, som har lavet museets logo
Også Regimentet i Haderslev lagde blomster
25.års jubilar Dorthea Lyngbye fik blomster og en messingplakette
Kaj G. Nielsen holdt festtalen på kroen
Kl. 09:20 præcis holdt bestyrelsesmedlem Kirsten Abild festtalen
Borgmester Jørn Pedersen lagde blomster

Kulturministeren besøger museet

Den 20. juli besøgte kulturminister Joy Mogensen Genforenings- og Grænsemuseet på et privatbesøg i sin sommerferie. Hun var ganske begejstret for vores lille museum og besøget kom til at vare ca. 70 minutter mere, end der var aftalt med hendes ministersekretær i sidste uge. Fra bestyrelsen deltog Frank Smits, Christian Rasmussen, Knud Erik Dinesen, Bent Kiil og jeg med de af vores ægtefæller, som kunne være med. Desuden deltog fung. borgmester, Søren Rasmussen, som er museets kontaktperson til Kulturudvalget i Kolding.

Siden genåbning af museet den 8. juni har museet haft mere end 2.000 gæster – imellem 120 og 190 gæster hver dag – og desuden 4 ministerbesøg af hhv. statsminister Mette Frederiksen , forsvarsminister Trine Bramsen, trafikminister Benny Engelbrecht og nu senest kirke- og kulturminister Joy Mogensen.

Fotos: Brit Langborg-Hansen og Søren Rasmussen

Spændende forfatter holder foredrag 11. november

Den 11. november 2020 mindes vi våbenstilstanden efter 1. verdenskrig med et spændende
foredrag på Genforenings- og Grænsemuseet   kl. 15.00 – 16.00.

Museet er åbent fra kl. 14:00

Hør forfatter Helle Juhl fortælle om en dansk kvindeskæbne under Stillehavskrigen 1914-1918 med udgangspunkt i sin bog ”Mathildes krig”.


Kun 50 pladser. Derfor er tilmelding nødvendig på telefon 2283-1879 eller mail: info@genforeningsmuseet.dk

Entré 40 kr.

Artikel i Jydskevestkysten Sønderborg, lørdag d. 11 juni 2020

Besøg Jydskevestkysten Sønderborg her.