5. september 2024. 41 GLADE MUSEUMSFRIVILLIGE PÅ STUDIETUR TIL ESBJERG. Målet var Esbjerg Havn, På vej mod Esbjerg holdt gruppen en hyggelig pause, hvor der til den medbragte kaffe blev nydt lækkert wienerbrød – igen i år sponseret af Tove og Torben Jørgensen, Honningkagehuset i Christiansfeld.
Havnebesøget, som skulle opleves på en kyndig og spændende guidet Havnebus-rundfart, førte Genforenings- og Grænsemuseets interesserede frivillige rundt på havnen i det ellers afspærrede område for at se og høre om de mange nye tiltag, som Esbjerg Havn spiller en central rolle i. Efter Havnebusrundturen sluttede ildsjælenes studietur med en arbejdsfrokost. Fotos: Hans-Jørgen Bøgesø.
21-8-2024. GÆSTER PÅ MUSEET FRA SCHWEIZ.
I dag havde Genforenings- og Grænsemuseet besøg af en lille delegation, Louis Appia Selskab, fra Geneve, Schweiz, på 6 deltagere, som i morgen 22.8. på Dybbøl skal være med til at markere årsdagen for verdens første humanitære konvention om beskyttelse af ofre i krig.
Dr. Louis Appia som var medstifter og pioner inden for Humanitær bistand – bl.a. i Røde Kors mindes i Dybbøl med en mindesten ved museum Dybbøl Banke.
Gruppen fik i dag museets første info på fransk af Sven Wieland.
Efter at de militære kamphandlinger mellem Danmark og Preussen/ Østrig var afsluttet, inviterede Schweiz i august 1864 alle Europas lande, herunder Danmark samt USA, Brasilien og Mexico til en regeringskonference i Genève. Formålet med konferencen var at følge op på bl.a. Røde Kors Komitéens opfordring om at få vedtaget internationale regler om hjælp til syge og sårede soldater i krig. Det var vigtigt at sikre, at sårede og ukampdygtige syge soldater blev erklæret neutrale, og at deres hjælpere og hjælperedskaber også blev erklæret neutrale.
Danmark bakkede op om det schweiziske initiativ, og Danmark deltog som eneste nordiske land i regeringskonferencen i Genève. Den danske regerings repræsentant var gehejme-etatsråd, dr.med. Fenger.
Den 22. august 1864 vedtog Fenger, og dermed Danmark, sammen med 11 andre lande verdens første humanitære konvention om beskyttelse af ofre for krig: Genèvekonventionen af 1864. Denne historiske begivenhed markeres i vor tid af Røde Kors i Danmark og Tysk Røde Kors. De to Røde Kors-foreninger mødes hvert år den 22. august til en højtidelighed på Dybbøl Banke foran Røde Kors-foreningernes fælles mindesten for de to første Røde Kors-delegater, Louis Appia og Charles van de Velde. Mindestenen er placeret ved stien ind til Historiecenter Dybbøl Banke.
Louis Appia og Charles van de Velde var begge på krigsskuepladsen under slaget ved Dybbøl den 18. april 1864. Begge sendte detaljerede beretninger om den humanitære indsats til Røde Kors Komitéen i Genève. Beretningerne var en del af materialet til staternes konference i Genève, som den 22. august 1864 resulterede i vedtagelsen af den første Genèvekonvention, og der er ikke tvivl om, at beretningerne havde stor betydning for forhandlingerne, som førte til konventionens vedtagelse.
20. juni 2024.
I anledning af 100 året for indvielsen af Den Sønderjyske Kirkegård den 15.6.2024 valfartede mange mennesker fra Syd- og Sønderjylland til fejringen heraf – og af genbegravelsen af en sønderjysk soldat, tvunget i tysk uniform i Første Verdenskrig, og faldet i krigen.
På turens 2. dag kørte bussen ud i området omkring Verdun, hvor der blev ført en grusom første verdenskrig.
Gruppen besøgte bl.a. Fort Douamont, Douaumont National Cemetery (den store massekirkegård), Ossuaire Douamont (benhuset) og Tranchée des Baïonnettes (bajonetgraven).
Samme aften var der koncert med SMUK i kirken i Braine.
Dagen efter overværede gruppen, placeret uden for kirkegårdsmuren, genbegravelsen af den sønderjyske soldat, Erik Petersen Skøtt.
Ceremonien startede kl. 10 med musik ved SMUK og senere markeredes 100 års jubilæet af kirkegården og plantning af et træ foran kirkegårdens mur. Flere hundrede mennesker, heriblandt repræsentanter fra Genforenings- og Grænsemuseet, deltog i dagens højtidelige øjeblikke.
Dagen efter startede hjemrejse med sen ankomst til Danmark efter i alt 2200 kilometers rejse frem og tilbage.
Dette lille mørnede flag blev i 1920 gemt ned i en kuvert med påskriften:
”Det lille Dannebrogsflag som var anbragt foran paa Automobilen, som kørte de første Embedsmænd over Grænsen 12/2-20”
– Bemærk også foto-udsnit af den håndskrevne kuvert, som indeholdt resterne af det mørnede flag og blomsterhovedet. Historien bag blomsterhovedet kendes dog ikke.
Add Your Camper Tour - 33 autocampere og 65 gæster indtog den 3. maj 2024 Genforenings- og Grænsemuseet og parkeringspladsen syd for museet.
Som en af årets første grupper gæstede Camper Tours Genforenings- og Grænsemuseet med 65 deltagere fra hele landet. Den store gruppe blev delt op i to hold og betjent af fire af museets dygtige museumsværter.
Besøget hos os var gruppens første stop på en 7-dages tur i grænselandet med besøg både nord og syd for grænsen. Blandt de øvrige rejsemål var en sejltur på Haderslev Dam, Haderslev Domkirke, Lysfesten på Haderslev Kaserne, den tyske højborg Knivsbjerg. På den anden side af grænsen ventede A.P. Møller skole i Slesvig, Dannevirke og Slottet Gottorp, (Nydambåden) og Frederikssted. Retur fra Tyskland ”lander” de mange autocampere i Frøslevlejren og afsluttes med afsluttende fælles campinghygge i Rudbøl, hvorefter turen dagen efter går hjemad på egen hånd.
- KGN
Intet er så slemt, at det ikke er godt for noget! I vinterens løb væltede et træ ved Flemming Jarles bronze skulptur. Nu er det faldne træ og et par andre stormtruede træer fjernet, med en lys og utrolig flot udsigt til følge..