ARRANGEMENTER I 2023

Denne sider er under opbygning. Flere detaljer er på vej.

FOREDRAG DEN 11.11.2023 kl. 15:00 til kl. 16:30

Maskinmester, Forfatter, Foredragsholder Gustav Schmidt Hansen fortæller med udgangspunkt i afslutningen på den Anden Slesvigske Krig, hvor Danmark efter nederlaget i 1864 måtte afstå Sønderjylland (Nordslesvig). Den danske flåde, der i krigen 1864 havde gjort en stor indsats mod preusserne, omend forgæves, fik igen en stor opgave op til afstemningen i 1920.

Forfatteren giver et spændende overblik over flådens udvikling i slutningen af 1800 tallet, med fokus på de for historien vigtigste skibe.

Hør bl.a. historien om Krydseren Valkyrien der var på kadettogt til Madeira, hvor Kronprins Frederik og prins Knud var kadetter ombord. Krydseren blev omdirigeret til Alexandria og Malta for at hente de sønderjyske krigsfanger hjem til afstemningen.

Chefen om bord, kommandør Hector Kjær, foranstaltede sin egen lille afstemning og resultatet blev en meget stor overraskelse for Kommandør Kjær, som havde regnet med at alle ville stemme dansk.

Foredraget bliver på ca. 1 time, hvorefter der vil være tid til spørgsmål.

GENFORENINGS- OG GRÆNSEMUSEETS ÅRLIGE STUDIETUR 

Den 15. september 2023 var det endelig tid til Genforenings- og Grænsemuseets årlige studietur for de af museets frivillige, som har været aktive på museet i 2023. I hyggeligt samvær med vores egne museums frivillige oplevede og hørte vi i år, hvordan et andet museum, nemlig Politimuseet i Kolding, driftes af deres egne frivillige.

Dagen startede i flot morgensol kl. 08:30 i Genforenings- og Grænsemuseets overdækkede solgård med medbragt kaffe/te og dejligt wienerbrød fra Honningkagehuset, som igen i år så flot havde sponseret det lækre bagværk.

I egne biler gik det efter kaffen mod Kolding til Politimuseet, som har til huse i den tidligere kommunale Kommandocentral, Rømøvej 4, Kolding. Der er et udstillingsareal på ca. 175 m2.

Museet blev officielt indviet i november 2008, men blev i realiteten grundlagt i 1967 af politiassistent Agner Døssing, da politivagten flyttede fra Rendebanen til domhuset.

Museet udstiller effekter, der belyser alle aspekter omkring politiets arbejde, dog med størst vægt på Kolding Politi. Her fik vores 43 frivillige både i samlet flok og i opdelte grupper en utrolig fin introduktion på to og en halv time af Politimuseets 4 frivillige pensionerede politifolk, som med stor entusiasme fortalte om deres museum. Vi siger TAK for en fin og meget spændende oplevelse.

Herefter gik turen til Den gyldne Hane, hvor Genforenings- og Grænsemuseets frivillige museumsværter, havegruppen, plæneklipperpiloterne og bestyrelsen kunne afslutte en dejlig dag med en velfortjent arbejdsfrokost.

Morgenkaffe på Genforeningsmuseet
Rundvisning på Politimuseet
Oplæg på Politimuseet

 JUBILÆUM OG FØDSELSDAG – 10. juli 2023

GENFORENINGS- OG GRÆNSEMUSEET MARKERER MANDAG DEN 10. JULI 2023 103 ÅRET FOR GENFORENINGEN og GENFORENINGS– OG GRÆNSEMUSEETS 30 ÅRS FØDSELSDAG

PROGRAM:
Kl. 10:00 til 17:00 ÅBENT HUS MED GRATIS ADGANG FOR ALLE !!

Kl.: 12:00 til kl. 13:00: Film: Guld, Konge og Fædreland

Kl.: 15:45 til kl. 17:00: Film: Guld, Konge og Fædreland

FORDELT OVER DAGEN ER DER OVERRASKELSER TIL MUSEETS GÆSTER, SÅLEDES:
En boggave til én af familiens voksne – og et lille male-/gættehæfte til familiens mindste


Vi glæder os til at se Jer.

Genforenings- og Grænsemuseet, Koldingvej 52, Frederikshøj, 6070 Christiansfeld

TRE GRÆNSELANDSSKÆBNER – 15. juni 2023

Foredrag på Genforenings- og Grænsemuseet, Koldingvej 53, Frederikshøj, 6070 Christiansfeld den 15. juni 2023 kl. 15 til 16.30.

Max 70 pladser. Derfor er billetbestilling nødvendig på tlf. 7557 3003 fra 1. juni. Alle dage undtagen mandage fra kl. 10-17.

I øjeblikket tilbyder tidligere journalist Flemming Nielsen seks foredrag, hvoraf vi skal høre hans helt personlige bidrag til 100 årsjubilæet for Sønderjyllands genforening med Danmark i 2020.

”TRE GRÆNSELANDSSKÆBNER” er beretningen om Flemming Nielsens tipoldeforældre, begge fra det sydlige Sønderjylland. – Begge fik en grusom skæbne. Den tredje – hans morfar – fik en mere blid skæbne. Som dansksindet sønderjyde blev han tvunget til at deltage i Første Verdenskrig som prøjsisk soldat, men kom hjem igen og fik et langt og godt liv sammen med sin familie

Flemming Nielsen er født i Kliplev sydvest for Aabenraa i 1948 – hans far var ansat ved DSB og moderen hjemmearbejdende.
Efter endt skolegang i 1965 fik Flemming mulighed for at ”snuse” til journalistfaget på Vestkysten i Tønder, og blev i 1969 udlært, efter 3 år i mesterlære på Sønderjyden i Sønderborg.
Herefter var Flemming Nielsen 3 år ved dagbladet BT, 10 år på Vendsyssel Tidende og var indtil han i 2008 gik på pension, ansat som Journalist på Danmarks Radio i Aabenraa (Radio Syd) som bl.a. studievært, nyhedsvært, reporter, grænselandsmedarbejder og vært på programmer som “To generationer”, “Grænselandsportræt” og “Grænseland Europa” med Dieter Küssner/Siegfried Matlok på P1.
Efter et travlt arbejdsliv som journalist, bruger Flemming Nielsen nu store dele af sin tilværelse på at holde foredrag. De fleste i Sydslesvig og Syd- og Sønderjylland – men også i mange andre egne af Danmark.

Han arbejder aktivt for, at vores sønderjyske dialekt-sprog-sproch skal bevares og gerne bruges af mange flere. Derfor holdes alle hans foredrag på sønderjysk, hvis det ønskes. Men hans rigsdanske er også okay. Lykke, Flemmings hustru, er partner, når han fortæller. Hun fremviser fotos m.v. for publikum og er suffløse, når klappen går ned hos gemalen.