Den 21.2. holdt Christiansfelds lokale forfatter, N.P. Wiborg et foredrag om de russiske krigsfanger, som han har skrevet en bog om.
Foredraget samlede 59 tilh├©rere fra n├ªr og fjern, som kom for at h├©re om S├©nderjylland/Nordslesvig, som ind til Genforeningen i 1920 var tysk omr├Ñde. Fra 1915 tog man imod et stigende antal krigsfanger, is├ªr russiske, fra 1. verdenskrigs slagmarker.
Fra to hovedlejre, en ved L├©gumkloster og en ved Bajstrup ved Tinglev, blev de via en r├ªkke mindre lejre fordelt til arbejdsopgaver rundt om i hele landsdelen is├ªr indenfor landbruget.
Fra krigsudbruddet i august 1914 og frem til krigsafslutningen i november 1918 blev en stor del af den mandlige befolkning i S├©nderjylland/Nordslesvig indkaldt til krigstjeneste, og is├ªr inden for landbruget blev dette meget f├©leligt og medf├©rte store vanskeligheder for den fortsatte drift af s├Ñvel store som sm├Ñ ejendomme.
Men ikke kun landbruget blev ramt af indkaldelserne, ogs├Ñ industri- og h├Ñndv├ªrksvirksomheder og den kommunale drift fik akut behov for tilf├©rt arbejdskraft.
Det stigende antal krigsfanger gjorde det også muligt for de lokale myndigheder at iværksætte en række mandskabskrævende anlægsopgaver.
De tildelte krigsfanger blev derfor et k├ªrkomment – og n├©dvendigt ÔÇô supplement til den arbejds-styrke, der var til r├Ñdighed.
Ud fra tilg├ªngelige beretninger synes is├ªr de russiske krigsfanger at have ydet en stor indsats og generelt set v├ªret vel lidte rundt om i sognene. Denne interessante verdenshistorie tryllebandt forsamlingen i mere end en time. Efterf├©lgende var der mulighed for at stille supplerende sp├©rgsm├Ñl til Wiborg, k├©be hans bog om emnet – og oven i k├©bet f├Ñ den signeret.