INVITATION til alle

Billede1GenforeningsÔÇô og Gr├ªnsemuseet inviterer til
ÅBNING AF ÅRETS SÆRUDSTILLING
den 1.juni 2016:
ÔÇØ1920-Gr├ªnsenÔÇØ

├àrets s├ªrudstilling fokuserer p├Ñ ÔÇØ1920-gr├ªnsenÔÇØ – 69 km lang – med den sp├ªndende historie og de m├ªrkelige gr├ªnsedragninger, som skete fra Skomagerhus i ├©st til Siltoft ved H├©jer i vest. Denne gr├ªnsedragning var en f├©lge af afstemningerne i for├Ñret 1920, som ogs├Ñ f├©rte til Genforeningen.

Program:

Kl. 14:00 Åbning af særudstilling
Hvorfor kan en dansk landmand i Padborg kun komme hjem til sin g├Ñrd ved at k├©re igennem Tyskland? Hvorfor er Anton Nielsen ejendom i Rudb├©l omgivet af Tyskland p├Ñ tre sider?? Hvorfor opholder man sig ved motorvejsgr├ªnsen rent faktisk i Tyskland – selvom man tror man er i Danmark? Bliv meget klogere p├Ñ dette, n├Ñr vi pr├ªsenterer museets s├ªrudstilling. Dokumenterne fra Rigsarkivet fort├ªller ikke helt den samme historie, som de forklaringer vi oftest h├©rer.

Museumsven, logistikdirekt├©r i JP/Politikens Hans Peter Nissen, Lyngby, medlem af IBRG, st├Ñr for id├®opl├ªg, tekster, illustrationer og udformning af dette ├Ñrs s├ªrudstilling. Fotos leveret mange dygtige fotografer. HPN har et stort kendskab til gr├ªnselandskaber og -problematikker fra studierejser til alverdens sp├ªndende gr├ªnser ÔÇô herunder alts├Ñ ogs├Ñ den dansk-tyske gr├ªnse fra 1920 med dens sp├ªndende historie, som vi nu s├ªtter fokus p├Ñ med en flot plancheudstilling. Pianist Bente Ibenfeldt medvirker og akkompagnerer vores sang. Alle er velkomne. Fri entr├®.

Pause┬á – mulighed for at se, hvordan byggeriet af den nye museumsfl├©j ┬áskrider frem
.

Derefter mulighed for at h├©re et sp├ªndende foredrag:

Kl. 15:30 DER MÅ VÆRE EN GRÆNSE
– Foredrag I forts├ªttelse af ├Ñbningsfestlighederne vil der v├ªre mulighed for at h├©re et 45 minutters forrygende gr├ªnseforedrag af Hans Peter Nissen . M├Ñske om netop 1920-gr├ªnsen. M├Ñske om en helt anden af verdens gr├ªnser! :O) HPN ryster sine gr├ªnseberetninger ud af ├ªrmet og deler gerne sine sp├ªndende oplevelser med Tilmelding modtages gerne p├Ñ museets mail. P├Ñ gl├ªdeligt gensyn den 1. juni 2016.

Billedet er fra Skomagerhus ved Flensborg Fjord.