Under f├©rste verdenskrig udsendte Tyskland to “neutrale danske” unds├ªtningsskibe til den tyske koloni Tanganyika, i dag Tanzania. Da der var engelsk blokade, skulle skibene v├ªre “danske” og med dansktalende s├©folk, alts├Ñ hovedsagelig folk fra S├©nderjylland/ Nordslesvig. Det er disse to sejladser, som historieinteresserede museumsv├ªrt Sven Borregaard vil berette om den 5. april kl. 19:30. Et sp├ªndende foredrag om to s├©nderjyders deltagelse i 1. verdenskrig – fjernt fra deres hjemstavn.
Med p├Ñ det ene skib var Nis A. Jacobsen, som var f├©dt i Anslet ved Christiansfeld. Han deltog som maskinist p├Ñ sejladsen fra Wilhelmshafen i Tyskland, op under Island, sydp├Ñ gennem Atlanterhavet og syd om Afrika, inden han kom i land i Tanzania i 1915. Han sejlede med skibet “Marie”, der var lastet med krigsmateriel. Da skibet skulle se ud til at v├ªre neutralt, var d├ªkslasten t├©mmer, som skulle sejles til Island.
Senere sejlede skibet til Indonesien, hvor Jacobsen blev en holden mand som el-installat├©r, inden han i 1920 sejlede til Danmark med et skib fra ├ÿK og fortsatte sin virksomhed som installat├©r i Christiansfeld. Faktisk blev han grundl├ªggeren af AG Electric i Christiansfeld, idet han i 1935 solgte forretningen til Max Schulz, der i 1974 solgte den til Andreas Gaarde, som ├ªndrede navnet til AG Electric A/S.
Det andet skib, som omtales i foredraget, er “Kronborg”, der en m├Ñned senere st├ªvnede ud. Ombord var bl.a. Nis Kock fra Kegn├ªs og Anker Nissen fra Haderslev. Sejladsen fulgte samme m├©nster, som “Marie” havde gjort. Skibet n├Ñede Tanzania, hvor det blev bombet af engl├ªnderne, men skibslasten blev reddet. Kock og Nissen kom til at forts├ªtte krigen p├Ñ land under den kendte general Lettow Vorbeck. De kom senere i krigsfangelejr i ├ågypten, inden de blev hentet af den danske krydser “Valkyrien” og sejlet tilbage til Danmark, hvortil de ankom i september 1919. Da var der g├Ñet over 5 ├Ñr, siden de forlod hjemstavnen.
Foredragsholderen, Sven Borregaard, er el-ingeni├©r og har v├ªret ansat p├Ñ Haderslev tekniske Skole/EUC-SYD. I 1981-83 var han og familien ansat i Udenrigsministeriet og udsendt til Tanzania, hvor han flere gange krydsede Nis Kocks fodspor, ganske vist med 66 ├Ñrs forsinkelse. Han har skrevet flere artikler om b├Ñde Nis Jacobsen og Nis Kock.