VÆRDIG 10. JULI 2017 MARKERING

97-års dagen for Genforeningen samlede 63 deltagere på Genforenings- og Grænsemuseet til museets traditionelle markering af dagen.
En god times tid varede arrangementet, hvor der blev b├Ñde sunget godt igennem og l├ªst op. De dejlige sange blev akkompagneret af Bente Ibenfeldt – og tekster med ├©jenvidneskildringer blev l├ªst op af Kaj G. Nielsen.
Blandt de opl├ªste skildringer var et interview med den i 1970 82-├Ñrige Henrik Nielsen, der sine sidste ├Ñr boede p├Ñ De gamles Hjem i Pedersborg ved Sor├© Hans deltagelse havde sin ganske specielle baggrund – det var nemlig ham, der bragte den hvide hest frem til kong Christian X’s historiske ridt.
Desuden opl├ªsning af et interview med 86-├Ñrige Johanne Herlak – den pige, som Christian den X i 1920 tog op til sig p├Ñ den hvide hest.
Hendes mor skrev i sin dagbog om 10. juli bl.a.dette: “Jeg skar en stor Madpose, vi skulde med Toget Kl. 7 og kom f├©rst hjem Kl. 3. S├©ster Martha kl├ªdte lille Johanne paa. Kjolen var lavet af et gammelt, hvidt broderet Sk├©rt, Str├©mperne var strikket vrang og ret, dem vendte vi; thi hun havde haft det hele paa Dagen f├©r. Vi havde efter Krigen ingen Udvalg i T├©j, og der blev sagt: ┬╗Der er jo ingen, der l├ªgger m├ªrke til hende┬½. Dog skulde netop denne lille Pige komme til at spille en uforglemmelig Rolle paa denne store Dag”.
Ina Petersen, Egholt Nyg├Ñrd, har for mange ├Ñr siden beskrevet, hvordan den stolte genforeningsdag blev oplevet af blomsterpiger fra Taps skole. Hvordan deres l├ªrerinde marcherede og eksercerede med med de 8 – 10 ├Ñrige piger i ugerne op til 10. juli – og hvordan hun med sit bestemte blik over lorgnetterne fik sat en politimand p├Ñ plads. Han mente nemlig ikke, pigerne skulle igennem afsp├ªrringerne for at str├© blomster. Men det kom de alts├Ñ, takket v├ªre en s├ªrdeles principfast l├ªrerinde.
Ogs├Ñ et digt af den alsiske digter Martin N. Hansen, “Nej, no h├ªrr ├ª ├Ñlde sett!” blev der tid til at l├ªse op.

Mange af museets g├ªster fra om eftermiddagen kunne man om aftenen m├©de i Tyrstrup Kirke, da kirken holdt sin traditionelle mindegudstjeneste i dagen anledning. Akkurat som kirken har gjort det i alle ├Ñrene siden Genforeningen.

Museets n├ªste markering af en historisk begivenhed, som i den grad fik indflydelse p├Ñ den s├©nderjyske historie, er markeringen af 11.11.1918 – V├Ñbenstilstanden. Naturligvis p├Ñ dagen 11.11.2017. P├Ñ museet g├Ñr flaget p├Ñ halv fra kl. 8 om morgenen – for at blive hejst p├Ñ fuld stang kl. 11. Om eftermiddagen inviteres til et mindearrangement p├Ñ museet.
FOTOS: J├©rgen Ibenfeldt