Kolding Kommune har netop inviteret til et dialogm├©de p├Ñ Den gamle Gr├ªnsekro ┬áomkring en etablering af en gr├ªnsesti. ┬áFor museumsbestyrelsen p├Ñ Genforenings- og Gr├ªnsemuseet er det jo et s├ªrdeles gl├ªdeligt tiltag. ┬áId├®en om en gr├ªnsesti har┬á ligget h├©jt p├Ñ museets ├©nskeliste siden 1997 – og s├Ñ sent som for et par ├Ñr siden var et par bestyrelsesmedlemmer fra museet til m├©de med repr├ªsentanter fra Kolding Kommune omkring disse planer omkring en sti – b├Ñde mod vest og ├©st set fra museet.
Desv├ªrre har museets bestyrelse og frivillige ikke haft kr├ªfterne til at l├©fte opgaven, s├Ñ derfor modtages nyheden med stor gl├ªde af bestyrelsen p├Ñ museet, som nu kan se frem til at id├®en m├Ñske kan effektueres.
Genforenings- og Gr├ªnsemuseet indviede i 90-├Ñret for Genforeningen i 2010 ┬áca. 500 meter gr├ªnsesti imellem hovedlandevej 170 og Tingskovhedevej ├©st for museet i h├Ñb om, at denne anl├ªggelse kunne v├ªre en spydspids for de videre planer for en gr├ªnsesti ┬áf├©rt ned til K├ªrm├©lle. Allerede i 1997 (22.1.1997)┬á afholdt Genforenings- og Gr├ªnsemuseet et m├©de med de lodsejere som ejede jord langs den gamle gr├ªnse imellem Genforenings- og Gr├ªnsemuseet og K├ªr M├©lle. M├©det handlede om en mulig sti langs den gamle 1864-1920 gr├ªnse – i f├©rste omgang┬á planlagt fra Genforenings- og Gr├ªnsemuseet til K├ªrm├©lle.
Udover lodsejerne og museumsbestyrelsen deltog ┬áH.E. Ingolf, Greve af Rosenborg, Amtsborgmester i S├©nderjyllands Amt, Kresten Phillipsen (som lovede amtslig anl├ªg af en mulig sti), borgmester i Christiansfeld Kommune, J├©rgen From (som lovede kommunal vedligehold af en mulig sti) og som naturfaglig bisidder en begejstret statsskovridder ÔÇô Carsten ├ÿrnsholt.
Ideen var, at lodsejerne skulle afgive/l├Ñne os en br├ªmme p├Ñ 2 meters bredde over deres grunde ┬áÔÇô langs med det gamle gr├ªnseforl├©b ÔÇô et stykke jord, som p├Ñ grund af g├ªldende lovgivning alligevel ikke m├Ñtte bruges til dyrkning af noget som helst.
Det handlede alts├Ñ om, at f├Ñ skabt en stemning og opbakning blandt de implicerede lodsejere, forankret i┬á – og motiveret ved – den succes museumsbestyrelsen havde haft i forbindelse med etablering af Genforenings- og Gr├ªnsemuseet ÔÇô og s├Ñledes, at et stiprojekt kunne fremst├Ñ som en naturlig videref├©relse af museets formidling.
Der var ved m├©det stor begejstring for tanken blandt de 17 deltagende lodsejere. Der var i alt 41 lodsejere impliceret i stien. De ├©vrige lodsejere (minus 2) viste ogs├Ñ stor velvilje. Det blev dog s├Ñledes, at de to lodsejere, som ikke var med p├Ñ ideen, fik lukket projektet. Ganske vist overvejede vi et stianl├ªg FREM til den f├©rste af de to lodsejere ÔÇô for der at slutte stien. Men ideen blev henlagt ÔÇô for igen siden at blive taget op et par gange ÔÇô internt i bestyrelsen.
Senere anlagde andre en sti omkring Hejlsminde Nor. Dette kunne m├Ñske v├ªre Gr├ªnsestiens forts├ªttelse ÔÇô s├Ñ man kunne f├©re gr├ªnsestien videre fra K├ªrm├©lle helt til Hejlsminde igennem dette smukke natur- og historiebugnende landskab.
En avisartikel i JydskeVestkysten om, at man ude vestp├Ñ p├Ñt├ªnkte et lignende stiprojekt langs med Konge├Ñen satte nye tanker i sving hos museumsbestyrelsen hos Genforenings- og Gr├ªnsemuseet: Hvad om vi p├Ñ sigt fik gennemf├©rt vores eget stiprojekt som oprindelig t├ªnkt ÔÇô med en f├ªrdigg├©relse af stien ud til Hejlsminde efterfulgt af en forts├ªttelse mod vest, ┬ásom kunne forbindes med den – af andre – planlagte ┬ásti langs Konge├Ñen? ┬áHerved kunne man pr├ªsentere en hel gr├ªnsesti tv├ªrs over S├©nderjylland FRA Vester Vedsted TIL Hejlsminde. M├Ñske et projekt til indvielse i 2020 ÔÇô 100 ├Ñret for Genforeningen. Eller f├©r.
Det er vel det, som nu skydes i gang af Kolding Kommune? Vi glæder os til at være med i arbejdet og håber, at planerne må lykkes.