DSK-fanen fra Fjelstrup

Med DSK-fanen fra Fjelstrup Kirke lukkes endnu et historisk kapitel

I april m├Ñned fik Genforenings- og Gr├ªnsemuseet f├©lgende henvendelse fra Menighedsr├Ñdet ved Fjelstrup Kirke. “Vil I passe godt p├Ñ vores DSK-fane”?

Den opgave ser museumsbestyrelsen som en både naturlig og velkommen tillidsopgave.

For ├Ñr tilbage – s├Ñdan erindrer tidligere bestyrelsesmedlem i Genforenings- og Gr├ªnsemuseets bestyrelse, Leif Gr. Thomsen, Anslet, det – sad den sidste faneb├ªrer i DSK – Fjelstrup, Jokum Grodt, i Fjelstrup Kirke ved en kirkelig handling med et godt og fast greb om den DSK fane, som nu af Menighedsr├Ñdet ved Fjelstrup Kirke bliver deponeret hos Genforenings- og Gr├ªnsemuseet.

Jokum Grodt d├©de i 1985, men hans navn bringes nu igen i erindring ved overdragelsen af den gamle fane, idet hans s├©n, Johannes Grodt – 87 ├Ñr – fra Sommersted p├Ñ Genforenings- og Gr├ªnsemuseets initiativ vil blive bedt om at f├ªstne en s├©lvplade med faderens data p├Ñ fanestangen sammen med de mange andre s├©lvplader med bortgangne DSK┬┤eres┬á navne. Dermed er fanestangen komplet – og ringen omkring DSK┬┤s lokalforening i Fjelstrup sluttet, inden fanen bliver sat op p├Ñ Genforenings- Gr├ªnsemuseet. S├©lvskjoldet er doneret af guldsmed Karl Olof Kruse, Haderslev.

Fanen er en DSK-fane. DSK st├Ñr for Dansksindede S├©nderjyske Krigsdeltagere, en forening, der blev stiftet p├Ñ V├Ñbenstilstandsdagen 11. november 1936 som et s├ªrdeles nationalt samlingssted for s├©nderjyder, der havde deltaget i den store krig 1914-18. En krig, som ikke var deres, men som de var n├©dt til at deltage i, fordi de jo p├Ñ det tidspunkt var tyske unders├Ñtter.
Nu er der ingen DSKere tilbage. DSK┬┤erne lukkede og slukkede foreningen den 30.7.1988. Flere af de 32 fremm├©dte DSK┬┤ere kunne ikke hilse de 18 faner st├Ñende. Ogs├Ñ det ni-foldige hurra for Dronningen, m├Ñtte nogle udr├Ñbe siddende. – Kr├ªfterne var sluppet op. Nu er de alle borte.

Fanen tilh├©rende Fjelstrups lokale DSK-forening blev efterf├©lgende h├ªngt op i Fjelstrup kirke, men i forbindelse med en forest├Ñende restaurering af kirken har Menighedsr├Ñdet nu genovervejet v├ªrtsskabet – og fundet, at en placering p├Ñ Genforenings- og Gr├ªnsemuseet ved Frederiksh├©j nord for Christiansfeld ville v├ªre bedre og mere rigtig. B├Ñde for fanen, som trods alt gerne skulle holde i mange ├Ñr endnu – men ogs├Ñ for historien omkring fanen og de Dansksindede S├©nderjyske Krigsdeltagere. En historie, som Genforenings- og Gr├ªnsemuseet i forvejen formidler.

Museet┬á har lovet Menighedsr├Ñdet at fanen vil f├Ñ en smuk og i├©jnefaldende placering i forbindelse med den best├Ñende DSK-udstilling med pc-pr├ªsentation af foreningen, plancher og det meget smukke tr├ªskjold, der beskriver, hvorledes DSK blev stiftet den 11. november 1936 p├Ñ Frej i Christiansfeld – p├Ñ netop ├Ñrsdagen for v├Ñbenstilstanden for 1. verdenskrig………
Fanens  overdragelse i museets varetægt finder sted den 10. juli 2014 kl. 15, hvortil alle interesserede er velkomne.