Deutsch
English
 • Ny gangsti langs den gamle 1864-1920 grænse

  Udgivet den 30. juni 2010

  Den 10. juli når 90-året for Genforeningen bliver fejret, får museet – museets fremtidige gæster og alle, der fremover besøger området – en gave, som museumsbestyrelsen har ønsket sig i mange år.
  Museets bestyrelse har nemlig over flere år ønsket at anlægge en sti langs den gamle grænse, som i 56 år adskilte Sønderjylland/Nordslesvig fra Danmark.

  De oprindelige planer og ønsker gik på, at stien skulle anlægges langs den gamle grænse fra museet til Kærmølle. Planerne var dengang så langt fremme, at den tidligere amtsborgmester tilbød, at Sønderjyllands Amt ville anlægge stien – og Christiansfeld kommunes daværende borgmester, Jørgen From, lovede, at kommunen ville vedligeholde en sådan sti. Dette projekt kuldsejlede imidlertid, da et par af de lodsejere, der blev bedt om at afgive den nødvendige stribe jord, var imod projektet.

  Da Taps Sti-laug erfarede, at en vandresti fortsat var på bestyrelsens ønskeliste, slog man straks til – og tilbød at anlægge en “trampesti” langs med den gamle grænse. Taps Sti-laug, som består af 8 – 10 frivillige, har i flere år specialiseret sig i at anlægge natur- og vandrestier i området omkring Taps. I alt ca. 18 kilometer er det efterhånden blevet til.

  Nu bliver det så til en delvis opfyldelse af museumsbestyrelsens store ønske. Den anlagte sti starter i den sydlige ende af museets parkeringsplads. Efter ca. 40 meters gang står man direkte ved det tidligere grænsevandløb – med udsigt til den prøjsiske nivellementssten på den anden side bækken, som dengang var tysk. Stien svinger herfra direkte mod øst og følger over ca. 450 meter den gamle grænse over til Den gamle Kongevej, hvor den udmunder og stopper tæt på det sted, hvor engang Høkkelbjerg Kro lå. Ingen er i tvivl om, at man derved har fået tilført området – Genforenings- og Grænsemuseet, gæsterne på Den gamle Kro og andre naturelskere – et godt og værdifuldt aktiv. Nu er man startet – første etape er anlagt – og museumsbestyrelsen håber fortsat, at det en gang vil lykkes at færdiggøre det oprindelige stiprojekt helt ud til Kærmølle.
  Stiens navn forbliver en hemmelighed indtil den 10. juli 2010, hvor den skal navngives og indvies officielt.